HTML

Forradalom

Forradalmat! Csatlakozz!!!

Friss topikok

Linkblog

Vezetési kultúra 1.0

2008.03.29. 00:05 Monthy

A paréjság tíz alapszabálya

Azt mondják, hogy minél fejlettebb egy társadalom, annál kultúráltabb az autósok viselkedése. Pedig pont ez az a terület, ahol a foci világranglistán elfoglalt helyezésünket sikerült alulmúlni.

A különbség igazán akkor lesz szembeötlő, ha külföldre, főleg ha nyugatabbra megy az ember. Ott ugyanis a többség nyugodt és udvarias, az ember szinte sohasem találkozik a magyar autósok között oly gyakori idegbeteg vagy kőbunkó mintapéldánnyal. Mindez onnan adódhat, hogy például Franciaországban már sokadik normál autóját nyüvi a többség, nem pedig a napokban ült bele első Swiftjébe, és nem helyezi magát a többi autós elé. Odakint még abba is képesek belegondolni, hogy az udvariasság a nagy számok törvénye alapján kifizetődő, hiszen az ember egy kultúrált közegben vissza is kapja, amit ad. Összeszedtük a tíz legalapvetőbb problémát, aminek a kiküszöbölésére célszerű lenne törekedni.

A paréjság tíz alapszabálya

Dugóban is haladunk

Mi haladunk. Dugóban is. Sőt! Hogy a kereszteződésben bent ragadunk és mások emiatt nem tudnak menni?! Az - az ő bajuk, nem a miénk. Arra figyeljenek csak ők. Mindenre mi sem figyelhetünk.

A bevágás művészete

A lényeg, hogy nem szabad indexelni, nehogy a másik véletlenül megsejtse, hogy mire készülünk. Odáig kell osonni az üres, de úti célunknak nem feltétlenül megfelelő sávban ameddig csak lehet, majd egy hirtelen kormánymozdulattal belavírozni a szabályosan haladók közé (Clarkon kötelező). Külön bónusz jár azoknak, akik fékezésre késztetik a szerencsétlen lúzereket, akik szabályosan próbálnak haladni.

A be nem engedés taktikája

Nagyon fontos, hogy soha senkit ne engedjünk be sehova. Különben még megszólnának. Akkor se, ha a másik jó ideje indexel a másik sávban, és az udvariasságból ráadásul semmi hátrányunk nem származna. Főleg a mellékutcákból keresztbe ne engedjünk el senkit, amikor előréb a lámpánk egyébként is piros. Szenvedjen csak a dög.

Enyém a belső sáv

Autópályákon a győzteseké a belső sáv. Nem igaz, hogy a külső való a folyamatos haladásra, a belső pedig csak az előzésre. A belsőt csak a mi kedvünkért építették, az nekünk alanyi jogon jár. Nem kell akkor se lehúzódni, ha valaki utolért és egyértelműen gyorsabb, hiszen 130-al megyünk.

Halál a puhatestűekre

A gyalogosok alig többek a meztelencsigáknál. Nem azért lépnek le a zebrára, mert át akarnak kelni, hanem, csak úgy nézelődnek. Fontos, hogy soha ne álljunk meg ilyenkor, de még ne is lassítsunk, mert még a végén vérszemet kapnak.

Sötétben csak reflektorral

Éjszaka mindig reflektorral járjunk. Ugyebár evidens, hogy jobban fogjuk látni az elénk kerülő tárgyakat. Az, meg hogy a szembejövő nem lát, magánprobléma. Nem viselhetjük a vállunkon a világ összes gondját.

Parkolni csak a sarkokra, külső sávba, zebrára

Mindig a kereszteződés legsarkára parkoljunk le, ezzel is mestersége akadálypályával segítve a többi autós felkészülését a kemény világra. Még jobb, ha az egyik sávot foglaljuk el, ezzel is demonstrálva fontosságunkat. Hétvégén is. Ha viszont nagyon elszemtelenedni látszanak a gyalogosok, akkor parkoljunk a járdára, de mindenképpen úgy, hogy ne tudjanak közlekedni a kocsinktól.

Előzni neccesen a legjobb

Autóutakon állandóan legyünk előzésben. Vállaljunk minél nagyobb rizikót, a szembejövőket késztessük mindig fékezésre, ezzel is tesztelve az éberségüket. Ha meg frontálisan ütközünk és mind a ketten meghalunk, akkor sincs semmi baj.

Mindig mobiltelefonnal vezessünk

Mi fontos emberek vagyunk. Az autóban is kommunikálunk. Például haza kell telefonálni ugye, hogy mi lesz a vacsi. Jó emiatt néha becsúszik egy-egy piroson áthaladás, és akkor mi van?! Hadd hulljon a férgese.

Itt a piros, hol a piros

A piros lámpa nem ránk vonatkozik. Az a többiek miatt van ott, akik nem tudnak vezetni. Mi tudunk. Meg egyébként is minek akasztják meg az ember haladását holmi lámpákkal. Mit képzelnek ezek?!

A fenti tíz tirpákság-szabály miatt tartunk ott, ahol. Ezért szívatja mindenki folyamatosan a többieket, ezáltal saját magát is. Annyira nehéz ezt felfogni?

--------------------

Az írás 5 éve született, de sajnos egyre jobban aktuális.

Meg merném kockáztatni, hogy a törvényeken és a rendőrségen nagyban múlik mindez. Ha sokkal több rendőr lenne az utaon, akik atívan fel is lépnének minden fenti esetben és nem hagynák magukat megvesztegetni, akkor már nem itt tartanánk.

1 komment

Címkék: autó parkolás dugó autós bunkóság vezetési kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://forradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr58401395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bugajakab 2008.03.30. 05:40:14

Tetszett a 10 pont.

Kedves Monthy! Négy perc alatt 3 írást jelentettél meg. fogod bírni ezt a tempót? vagy néhány nap múlva leáll a blogod.
süti beállítások módosítása