HTML

Forradalom

Forradalmat! Csatlakozz!!!

Friss topikok

Linkblog

Tanulmányi kölcsönt mindenkinek!

2008.03.28. 23:44 Monthy

Ez egy gazdag ország. Nemcsak tudásban, pénzben is bővelkedünk, már mi képzünk ingyen orvosokat Svédországnak. Jó ilyen gazdag országba élni.

A Debreceni Egyetem be is vezette a svéd nyelvi képzést, mert a diákok úgyis ott fognak munkát vállalni.

A diák nem hülye, még ha orvostanhallgató is. Fog itt megnyuvadni bruttó százezerért a koszos magyar valóságban, szagolni az ország bűzös leheletét? Egy orvos sok helyen megbecsült és megfizetett tagja a társadalomnak. Nálunk kevésbé megbecsült és még kevésbé megfizetett.

Akkor menjünk nyugatra, tanuljunk nyelveket. Egy svéd orvos milla felett keres havonta, de Angliában sem rosszabbak az anyagiak. Eu, szabad munkaerőpiac, mindenki boldog.

Egy apró gond azért csak van itten, egy orvos képzésének költségei több tízmillió forintot tesz ki. Azon kívül, hogy nem lesz, aki idehaza dolgozzon, még ha csak évente 100 frissen végzett orvos is megy külföldre az már milliárdos pénzkidobás. Az orvosok mellett pedig közgazdászok, tanárok, bölcsészek, ttk-sok dönthetnek ugyanígy.

Az egyetemeket mégsem zárhatjuk be, a sikeres nemzetek mind sokat költenek oktatásra, hogy tandíjért vagy a nélkül az mellékes.

De akkor miért jó ez az országnak?

A jelenlegi rendszer szerintem nem jó, két dolog bevezetésével viszont jobb lehetne:

1: Mindenki számára legyen ingyenes a felsőoktatás, viszont csak akkor, ha Magyarországon a végzést követő pár év során X forint adót befizet. Ha Svédország hajt hasznot a taníttatásából, akkor viszont fizessen ő maga, alakuljon kölcsönné a tanulmányai során ráfordított összeg.

2: Minden egyetem a nála végzettek adóforintjai arányéban gazdálkodjon. Ha életképtelen médiaszakosokat képez akik a kutyának sem kellenek, akkor ne kapjon az egyetem állami pénzt.

Szerintem ez ilyen egyszerű

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás felsőoktatás reform egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://forradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr70401419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása